Joukko juoksijoita mäntymetsässä.

Polkujuoksulenkit

Porin Latu järjestää ohjattuja polkujuoksuja säännöllisesti vaihtelevissa paikoissa Porissa ja lähialueilla. Lenkkien ajat, pituudet, kestot ja paikat ilmoitetaan Porin Latu Facebook-ryhmässä, Porin Ladun Instagram-tilillä ja Suomen Ladun kalenterissa 1-3 viikkoa ennen lenkkiä. Vakioitunut lenkkipäivä on joka toisen viikon maanantaina klo 18, mutta ohjaajien ja osallistujien menemisten ja mielihalujen mukaan ajankohtaa voidaan myös vaihtaa ja heittää toisinaan myös extralenkkejä.

Kaikille avoimilla ja ilmaisilla yhteislenkeillä tutustutaan paikalliseen luontoon ja polkuverkostoon. Ohjaajat opastavat tarvittaessa juoksutekniikassa ja lajin varusteissa. Polkujuoksulenkeille ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon, vaan ilmaantuminen lähtöpaikalle riittää.

Polkujuoksu on loistavaa luontoliikuntaa, joka kehittää niin kestävyyttä, koordinaatiota kuin tasapainoa. Vauhti, rasitus ja maisemat vaihtelevat maaston mukana ja polut ovat lempeä alusta juoksemiselle. Polkujuoksussa olennaista on ympäröivä luonto. Sen tuoksut, äänet ja maisemat rauhoittavat mieltä ja vetävät lenkkipolulle yhä uudestaan.

Osallistujien ei tarvitse olla Suomen Ladun jäseniä, mutta jäsenyyttä suositellaan.

Reitit ja varusteet

Varaa mukaasi säänmukaiset varusteet, sekä juomista kelin ja oman tarpeen mukaan. Kelistä riippuen juostaan myös paikoitellen märässä maastossa ja kenkien kastuminen kuuluu lajin luonteeseen. Hämärissä syys- ja talvi-illoissa mukaan on syytä ottaa myös hyvin valaiseva otsalamppu, joka pysyy päässä poluilla pomppiessa ja valaisee polkua sen verran, että juokseminen onnistuu.

Reitin vaativuudesta ilmoitetaan kolmeasteisella portaalla: helppo, keskivaativa ja haastava. Helpolla reitillä juostaan lähtökohtaisesti maksimissaan tunti ja edetään 6-7 km/h vauhtia helposti juostavaa polkua. Keskivaativalla reitillä vauhti on tyypillisesti 6-9 km/h ja polku voi olla paikoitellen teknisesti haastava. Haastavalla reitillä teknisesti haastavan polun lisäksi juostaan yli 2 tunnin tavoiteajan mittaisia reittejä. Sääolosuhteet voivat muuttaa radikaalisti suunnitellun reitin haastavuutta, joten varaudu vallitsevan sään mukaan. Rajuilman sattuessa kohdalle, suunniteltu polkujuoksulenkki perutaan tai tarvittaessa keskeytetään.

Lajiesittely

Polkujuoksu – Suomen Latu (avautuu Suomen Ladun sivuille uudessa ikkunassa)