Kolme vaeltajaa rinkat selässä. Ylittävät matalaa ja leveää tunturipurouomaa. Taustalla kohoaa puuttomia kivikkoisia tuntureita.

Rinkka selkään ja luontoon

Porin Latu tekee noin viikon mittaisen syysvaelluksen likiman joka vuosi elo-syyskuussa. Vaelluksella kuljemme sekä polkuja pitkin että ilman polkuja. Yövymme yleensä teltoissa. Toisinaan reitit kulkevat autio- ja varaustupien läheltä, jolloin tuvissakin voi joinain öinä yöpyä.

Kymmenen viime vuoden vaeltaneet näissä paikoissa: Urho Kekkosen kansallispuisto, Muotkatunturit, Paistunturit ja Hossa – monessa paikassa riittää aina kolkkia uusia reittivaihtoehtoja varten, ja toisaalta jokainen paikka on joka kerta jollain tavalla uusi, vaikka siellä olisikin jo käynyt.

Mitä pakkaan mukaan?

Vaelluksella kannat kaiken tarvitsemasi mukanasi, joten pakkaaminen on tärkeä asia. Mitä sitten otan vaellukselle mukaan? Vain sen, mitä rinkkaan mahtuu ja mitä jaksat mukavasti kantaa. Netistä löytää paljon vinkkejä vaellukselle. Luontoon.fi-sivuston Retkeilyn ABC sisältää muun muassa varustelistoja ja neuvoja retkiruuan suunnitteluun. Ruuan on syytä olla mahdollisimman kevyttä ja pieneen tilaan mahtuvaa, mutta siitä ei pidä pihistellä, sillä energiaa kuluu.

Ennen vaellusta tapaamme aina porukalla ja käymme läpi alustavaa reittisuunnitelmaa, juttelemme ruuista, varusteista ja muusta. Ennen ensimmäistä pitkää vaellusta on hyvä kokeilla rinkan kantamista lyhyemmällä yön yli -retkellä. Se todennäköisesti auttaa sinua tipauttamaan matkasta pois jotain vähemmän tärkeää – ja toisaalta voi muistuttaa jostain hyvinkin tärkeästä mukaan otettavasta asiasta.

Vaellus vaatii kohtuullista kuntoa, koska maastot ovat vaihtelevia, ja rinkka kevenee vain pikkuhiljaa, kun eväät vähenevät.

Toimimme vaelluksillakin roskattoman retkeilyn periaatteella, ja tuomme kaikki roskamme pois maastosta. Lue lisää roskattomasta retkeilystä (avautuu Luontoon.fi-sivustolle uudessa ikkunassa).

Lajiesittely

Retkeily – Suomen Latu (avautuu Suomen Ladun sivuille uudessa ikkunassa)